Berkshires Landscape

2012 NJASLA Design Award

The property located in the Hop Brook Valley in the Berkshire Hills of western Massachusetts consist of 500 acres of woods, streams, ponds, meadow, lawn and several buildings.  The design encompassed creating a natural landscape setting surrounding the house that would complement the architecture and respect the natural topography and hydrology of the valley.    We were also required to provide extensive wetland mitigation with selections of native riparian plantings along the pond. A series of gardens wrap around the back of the house terraced into the hill.  Following around the master suite garden down a stone stair, we designed a new spa set into the slope just a short walk from a backyard entrance of the house.  The spa area, set into the hillside is approached from the house with a fieldstone path.  Rocks and boulders were selected from wooded areas of the property to blend in with the spa and stone coping and is surrounded with lush new woodland plantings including ferns, mountain laurels, pines, hemlocks and birches.

New Jersey City University Gilligan Student Union Roof Plaza

The renovation for this 19,000 square foot roof garden over a garage includes extensive planting that provides year-round seasonal interest through use of flowering trees, evergreen trees and shrubs, deciduous shrubs with flowers and fall color, perennials for flowering interest, grasses for texture and bulbs for spring bloom. The intent was to select plants that are drought hardy, full sun tolerant and require low amounts of fertilizer and overall maintenance. A portion of the roof is a large lawn area to allow for multi functional activities and an area for a community vegetable and herb garden for the students.

388 Bridge Street, Brooklyn

For this tallest residential tower in Brooklyn, we designed the 4,950sf 5th floor terrace. The amenity space includes a large outdoor dining area with a stone clad grill and cooking area, a custom designed play structure with two slides, a rock climbing wall and extensive landscaping.   The planting defines the terrace spaces with a row of flowering dogwoods, multi-stem birch trees and a multitude of herbaceous perennials and grasses for seasonal color and interest.

Basking Ridge Office Park

A large central courtyard connects two large Class A Office buildings. The renovation included extensive landscape enhancements, repurposing an old concrete fountain with a central planting feature and new stone seat wall and three new stone patio areas for outdoor dining and impromptu meetings. The new plantings have added a layered dimension to an otherwise bland landscape of trees and lawn with colorful herbaceous perennials, shrubs, flowering trees and a rain garden to capture stormwater.

Florham Park Office Park

A redesign of the exterior central courtyard plaza and landscaping for an office building complex for multiple tenant users. The design provides for new textured paving, outdoor seating and extensive low maintenance landscaping.

 

Daylighting of the Saw Mill River at the Mill Street Courtyard Yonkers, N.Y.

2017 NJASLA Design Award

The project involved taking an inner city block in the historic Yonkers downtown and transforming it to an open pedestrian space. An underground flume of the Saw Mill River, a tributary of the Hudson River, has run within the courtyard block for 100 years. Essential to the design was the day lighting of the river in two sections to create a unique water feature.

Designed as a “Woonerf”, or shared street, the new courtyard features paved walkways, extensive landscaping, rain gardens to catch storm water, and granite benches. A new mosaic column sculpture designed by a local artist Haifa Bint-kadi is centered on the plaza overlooking the river.

The view and sounds of the river can be enjoyed from a granite and wood amphitheater and crossed over by two stunning wood and steel pedestrian, handicap access bridges. A new vehicular bridge allows service access.

Millburn Sculpture Garden

We were asked to expand a part of the town green into a sculpture garden to showcase a new sculpture that has been donated to the Library. The new sculpture known as 'Rotare" joins the existing sculpture "Inspiration" both created by local artists. The garden will be both a space for contemplative seating as well as small gatherings and celebrations.

Harrison Street Park, Princeton, N.J.

The Rehabilitation of this 3 acre neighborhood park in the heart of Princeton Borough is a collaborative process with the Borough and the Residents surrounding the park.  We worked with SALT Design Studio Landscape Architects to develop a design that is reflective of the needs of the residents and the strong desire to keep the park’s heavily treed areas and open field.

We have introduced a sustainable landscape design that directs  storm water into rain gardens where boardwalks  pass over. Among the many play experiences there is a plan for  a featured Tree house will be nestled among the large Oaks in the park as a central architectural component and play element for children.

Ford Leonard Towers, City of Elizabeth Housing Authority, Elizabeth, N.J.

The renovation for this public senior housing project in the City of Elizabeth features extensive new landscaping, fencing, removal of concrete paving and a newly paved parking lot.  The landscape is a predominantly native plant palette with no irrigation.  We have also added new seating areas and a community garden in the rear yard of the complex.

Bungalow Park, Atlantic City, N.J.

Working with the Marathon Engineers and the City of Atlantic City, we are designing a new park with a central water feature and sprayground for the children in this downtown neighborhood. New landscape berms filled with native coastal barrier plantings, new pathways and shaded seating areas will be provided.