The project involved taking an inner city block in the historic Yonkers downtown and transforming it to an open pedestrian space. An underground flume of the Saw Mill River, a tributary of the Hudson River, has run within the courtyard block for 100 years. Essential to the design was the day lighting of the river in two sections to create a unique water feature.

Designed as a “Woonerf”, or shared street, the new courtyard features paved walkways, extensive landscaping, rain gardens to catch storm water, and granite benches. A new mosaic column sculpture designed by a local artist Haifa Bint-kadi is centered on the plaza overlooking the river.

The view and sounds of the river can be enjoyed from a granite and wood amphitheater and crossed over by two stunning wood and steel pedestrian, handicap access bridges. A new vehicular bridge allows service access.