A study to recapture fallow land for a nature preserve in a highly populated suburb in northern New Jersey. Our concept is to work within the ecological context of the preserve. Open space areas will be transitioned to meadows, gardens that minimize disturbance to wetlands and wildlife which inhabit the land. Low impact paths can be established to interact with the distinct ecotones and river estuary. New access points can be created and a potential footbridge over where the river bends. The main river access can also be located at the river bend along a new river walk and a smaller access at the south end of the preserve. Low maintenance perennial gardens will greet visitors at the entrance and river access pathways. Seating will be provided throughout the preserve for resting and viewing.