Berkshires Landscape

2012 NJASLA Design Award

The property located in the Hop Brook Valley in the Berkshire Hills of western Massachusetts consist of 500 acres of woods, streams, ponds, meadow, lawn and several buildings.  The design encompassed creating a natural landscape setting surrounding the house that would complement the architecture and respect the natural topography and hydrology of the valley.    We were also required to provide extensive wetland mitigation with selections of native riparian plantings along the pond. A series of gardens wrap around the back of the house terraced into the hill.  Following around the master suite garden down a stone stair, we designed a new spa set into the slope just a short walk from a backyard entrance of the house.  The spa area, set into the hillside is approached from the house with a fieldstone path.  Rocks and boulders were selected from wooded areas of the property to blend in with the spa and stone coping and is surrounded with lush new woodland plantings including ferns, mountain laurels, pines, hemlocks and birches.

Zen Garden

The owners of this small garden in New Jersey, requested a peaceful place to unwind, meditate and provide seasonal beauty. A very special Asian sculpture is the focal point of a landscape aligned with a round boxwood hedge and a multitude of grasses, perennials and flowering shrubs. As they often dine outdoors on the new deck, from early spring (Dogwood, Azaleas) through summer (Astilbe, Ligularia, Hosta) to autumn (Hydrangeas) there is something always in bloom.

Modern Aesthetic

2010 NJASLA Design Award

For this classic French style house, the client requested a change of the old stone patio and deck that was closed in by overgrown shrubs from a beautiful 2 acre property. We created a series of terraces as an open garden plan with modern design gestures. A large stone terrace comes off the house than steps down to another garden level using a combination of stone and turf connecting over a water channel to a crushed stone terrace - both framed in a similar geometry. The property continues to slope down into a large native woodland where we introduced an ephemeral stream bed designed to channel the natural drainage pattern.

 

Alpine Estate, New Jersey

2007 All-American Rose Selection

As part of a large estate in northern New Jersey, we are landscaping the seven plus acre grounds for an English style manor house. As you enter into the estate past a tree lined pond you arrive into a lushly planted motor court. As part of the private gardens, a great lawn will be flanked by Horsechestnut and Cherry trees. There are also boxwood parterres to be filled with Roses and hydrangeas for seasonal color and fragrance.

Westchester Residence

A new pool, stone terraces and gardens were designed with Stephen Stimson Associates. From the main house a granite dining terrace leads to a multi-level pool area with a large seating pavilion overlooking the pool and spa fountain. From the pool level - steps lead to a lush rock and water garden with a meandering stream filled with fish and aquatic plants. Along the stream are stepping stones and natural stone terraces to sit and enjoy the garden.

Shingle & Stone House

We designed a new pool and garden area - using the same stone on the façade of the house, we terraced the garden to accommodate the slope. Bluestone with turf joints and plantings surround the new pool. We have also incorporated a small garden area with a fountain adjacent to the main stone terrace.

Terraced Garden

A steep grade change required careful terracing of the property creating different activities at each level. From the house a series of landscaped stone walls and steps lead down to the pool area. A low stone wall around the pool also acts as additional seating. A garden path meanders toward a tennis court which can be seen from the pool area above.

Classic French Manor House

The landscape for this French Manor House reflects the classic style of the architecture. A manicured boxwood parterre with fountain statuary extends the formality of the house. As the garden extends into the landscape, natural plantings with a waterfall are built into the hillside.

South Orange Garden

An extensive renovation for this small back yard. The original pool had concrete decking around it that sloped down to meet the grade of the house. The space had no privacy. We renovated the pool area completely creating two levels around the pool with a new stone wall, bluestone coping, and lush landscaping.

Short Hills Pool and Garden

The design for this classic rectangular pool is centered on a new pool house. We also introduced a low fieldstone seat wall to define the pool area of the garden. Stone steps lead to a small shade garden, tucked behind the pool garden. Extensive evergreen screening was added along the back of the pool area.